Změny v penzijním spoření od 1. července 2024: Jak si stojí oproti dlouhodobému investičnímu produktu?

5 min.

Od 1. července 2024 dochází k významným změnám v soukromém penzijním spoření v České republice. Tyto úpravy, které se dotknou více než 4 milionů Čechů využívajících penzijní fondy, mají za cíl motivovat občany k intenzivnějšímu spoření na důchod, než tomu  bylo dosud. Důvodem jsou neuspokojivý stav i vyhlídky státního důchodového systému kvůli stárnoucí populaci.

Změny se týkají výše státního příspěvku, jeho výpočtu a dalších podmínek. Jaké konkrétní změny nás čekají a jak si dobrovolné penzijní spoření stojí ve srovnání s dlouhodobým investičním produktem (DIP), který otevřel dveře k daňově zvýhodněnému investování na začátku letošního roku?

1. Zvýšení maximálního státního příspěvku

Nejvýraznější změnou je zvýšení maximálního státního příspěvku z 230 Kč na 340 Kč měsíčně.

2. Zvýšení hranice pro maximální státní příspěvek

Aby však bylo možné získat zvýšený maximální státní příspěvek, je nyní nutné spořit minimálně 1 700 Kč měsíčně. Dosud to přitom bylo 1 000 Kč měsíčně.

3. Zvýšení spodní hranice pro přiznání státního příspěvku

Minimální částka, kterou musíte spořit, aby vám byl přiznán vůbec nějaký státní příspěvek, se s nástupem letních prázdnin zvýšila z 300 Kč na 500 Kč měsíčně. Ti, kteří spoří méně, o státní příspěvek přijdou. Tato změna má podpořit spoření vyšších částek, které budou mít reálný dopad na zvýšení životní úrovně budoucích důchodců.

4. Změna způsobu výpočtu státního příspěvku

Namísto dosavadního pásmového způsobu určování státního příspěvku podle výše spořené částky se zavádí jednodušší metoda: pokud si odkládáte mezi 500 Kč a 1 700 Kč měsíčně, získáte od státu vždy 20 % vámi spořené částky. Nad horní hranici, tedy nad 1 700 Kč, se už státní příspěvek nezvyšuje.

5. Změny pro starobní důchodce

Ti, kteří již pobírají starobní důchod od státu, ztratili nárok na státní podporu (státní příspěvky) penzijního spoření. Nadále však mohou využívat daňové odpočty, pokud mají zdanitelné příjmy. Tato změna má za cíl lépe zacílit státní podporu ve formě příspěvků na aktivně spořící občany a zároveň motivovat seniory k tomu, aby co nejdéle setrvali na pracovním trhu.

Úpravy od začátku roku 2024

Již od 1. ledna 2024 došlo ke zdvojnásobení maximální daňové úlevy z 24 000 Kč na 48 000 Kč ročně. Daňová úleva se však u penzijního spoření vztahuje pouze na částky spořené nad 1 700 Kč měsíčně, aby nedocházelo ke zdvojení státní podpory.

Dlouhodobý investiční produkt

Co to znamená pro dlouhodobý investiční produkt (DIP), který byl zaveden jako nový produkt spoření na stáří 1. ledna 2024? Žádná z uvedených úprav se DIPu a jeho účastníků netýká. Jeho podmínky a výhody zůstávají beze změn. DIP umožňuje odečíst si z daní jakoukoli částku do 48 000 Kč ročně bez určení frekvence spoření, což jej činí oproti tradičnímu penzijnímu spoření v tomto ohledu flexibilnějším.

DIP oproti produktům penzijního spoření také nevyžaduje pravidelné měsíční investice. Na maximální daňové zvýhodnění navíc dosáhnete již při přepočítaném měsíční investici ve výši 4 000 Kč, zatímco u penzijního spoření je to až při částce 5 700 Kč. To znamená, že u DIPu si od základu daně z příjmů odečtete vše, co v rámci DIP odložíte do 48 tisíc Kč ročně, již od první koruny, a to bez ohledu na výši částky, kterou odkládáte. Neexistuje zde tedy jako u „penzijka“ minimální hranice, od které máte nárok na daňovou úlevu. U „penzijka“ navíc musíte pro stejné maximální daňové zvýhodnění za rok naspořit 68 400 Kč, tedy o více než 20 tisíc Kč více než v rámci DIP; v takovém případě (při měsíční frekvence investic) však samozřejmě získáte i výše uvedený státní příspěvek.

Novým podmínkám u penzijního spoření budou muset být přizpůsobeny nejen nové, ale také stávající smlouvy. To znamená, že klienti v rámci penzijního spoření budou muset aktivně upravit své měsíční příspěvky, aby o státní příspěvek nebo jeho maximální výši nepřišli (samozřejmě pouze tehdy, pokud nové podmínky nesplňují). Naproti tomu účastníci DIP mohou nadále využívat stávající podmínky bez jakýchkoli nových omezení nebo požadavků.

Více o DIP od INVESTIKA, investiční společnosti

Další články

Jaroslav Kysela pro HN.sk: EUROMONETIKA je pro Slováky ideální nástroj

Jaroslav Kysela pro HN.sk: EUROMONETIKA je pro Slováky ideální nástroj

České kanceláře INVESTIKA realitního fondu téměř 100% obsazené

České kanceláře INVESTIKA realitního fondu téměř 100% obsazené

Fond akciových trhů EFEKTIKA: 100 milionů korun pod správou!

Fond akciových trhů EFEKTIKA: 100 milionů korun pod správou!

Váháte?
Pomůže vám aplikace i specialisté

Na investování nemusíte být sami. Pokud chcete, aby vám s výběrem poradil specialista a nastavil vám vše na míru od A do Z, obraťte se na svého finančního poradce, nebo si ho najděte z řad s námi spolupracujících investičních zprostředkovatelů. Poradce spolu s vámi sestaví finanční plán, který plně zohlední vaši situaci, cíle i toleranci k riziku. Jestliže už víte, jakou investici hledáte, ale chtěli byste vidět černé na bílém, co vám do budoucna může přinést, pomůže vám naše mobilní aplikace INVESTIKA pod palcem.