Výnos fondu MONETIKA překonává průměrné úročení spořicích účtů a doručuje reálné zhodnocení

7 min.

V prvním květnovém týdnu snížila Česká národní banka svou hlavní úrokovou sazbu o dalšího půl procentního bodu na 5,25 %. Důvodem snižování úrokových sazeb, ke kterému ČNB přistoupila v prosinci 2023 po roce a půl, kdy dvoutýdenní repo sazbu držela na 7 %, je opětovný pokles inflace do tolerančního pásma ČNB mezi 1 a 3 %. ČNB tak již nemusí vysokými sazbami brzdit poptávku v ekonomice, která v posledních dvou letech v kombinaci s důsledky pandemie nemoci covid-19, energetické krize a války na Ukrajině, dosáhla nejvyšších úrovní od počátku 90. let.

Na trend snižování úrokových sazeb už půl roku reagují tuzemské banky a odpověď na květnové rozhodnutí ČNB na sebe nenechala dlouho čekat. Spořicí účty 17 tuzemských bank aktuálně úročí vklady v průměru 3,5 %. V drtivé většině případů se však vyšší sazby vztahují na omezenou částku nejčastěji mezi 200 a 500 tisíci Kč, týkají se nových klientů nebo jsou podmíněny využitím jiných služeb a produktů. Bez nich je úročení obvykle výrazně nižší a může se blížit až k nule.

Na vývoj dvoutýdenní repo sazby je navázán také investiční fond MONETIKA, otevřený podílový fond z rodiny produktů investiční společnosti INVESTIKA. Na rozdíl od bankovních spořicích účtů však nabízí stejný výnos na jakkoli vysokou částku a neklade investorům žádné dodatečné podmínky. Při současné repo sazbě ve výši 5,25 % si jeho investoři v CZK třídě přijdou na předpokládaný výnos 4,55 % ročně.  

Díky letošnímu poklesu inflace pod úroveň repo sazby tak klienti fondu MONETIKA zhodnocují své investice nejen nominálně, ale výrazně i v reálném vyjádření, tj. po odečtení inflace. Meziroční míra inflace se v uplynulých měsících roku 2024 pohybovala mezi 2 a 3 %.

Díky dennímu obchodování se přitom v případě MONETIKY jedná o podobně likvidní produkt, jako jsou spořicí účty. Žádost o odkup podílových listů je zpravidla vypořádána do 3 pracovních dnů, a to bez jakéhokoli výstupního poplatku. Fond doručil investorům své CZK třídy během posledních 12 měsíců zhodnocení ve výši 5,99  %. K 22. květnu 2024 fond zhodnocoval investorům celkem 5,55 miliardy korun.

Investiční fond MONETIKA byl spuštěn 1. září 2022 jako likvidní investiční produkt, který fyzickým i právnickým osobám nabídl maximální podíl na nejvyšších úrokových sazbách ČNB za poslední čtvrtstoletí. MONETIKA se tak stala jedním ze zakladatelů nového tržního segmentu, který konkuruje spořicím účtům a dalším konzervativním nástrojům pro zhodnocování peněz. Fond plní roli rychle dostupné části investičního portfolia, která zhodnocuje finanční rezervy určené pro krátkodobé cíle či odložené nebo nečekané výdaje při nízkém riziku (na stupnici SRI se jedná o hodnotu 1 z celkových 7).

Podobnou roli „investiční peněženky“, avšak pro investory s příjmy či úsporami v eurech, plní také investiční fond EUROMONETIKA, otevřený podílový fond, UCITS, který byl na základě úspěchů MONETIKY uveden na český a slovenský trh v lednu 2024. Při současné 4% výši depozitní sazby Evropské centrální banky, na kterou je jeho výnos navázán, nabízí investorům předpokládaný výnos 3,5 % ročně.

Více článků o fondu MONETIKA a EUROMONETIKA:

Upozornění:

Toto propagační sdělení vytvořila INVESTIKA, investiční společnost, a.s. a je platné k 24.5.2024 včetně údajů zde uvedených. Uvedené informace mají pouze informativní charakter a jejich účelem není nahradit sdělení klíčových informací nebo statut, nebo poskytnout jeho kompletní shrnutí. Před rozhodnutím investovat do fondu by měl potenciální investor věnovat pozornost sdělení klíčových informací a statutu fondu. S investováním jsou spojena rizika. Údaje o minulých výnosech uvedené v tomto dokumentu nejsou zárukou budoucího vývoje. Prognózy budoucích výnosů nejsou spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Hodnota investice do podílových fondů může v čase jak stoupat, tak i klesat. INVESTIKA, investiční společnost, a.s. ani jiná osoba nezaručuje návratnost původně investované částky, nepřebírá odpovědnost za jednání učiněna na podkladě údajů v tomto dokumentu uvedených, ani za přesnost a úplnost těchto údajů, a doporučuje investorům konzultovat investiční záměry s odbornými poradci, včetně daňových poradců. Další informace, sdělení klíčových informací i statut fondu můžete získat v sídle společnosti INVESTIKA, investiční společnost, a.s. nebo na www.investika.cz. MONETIKA, otevřený podílový fond i EUROMONETIKA, otevřený podílový fond, UCITS, mohou investovat více než 35 % čisté hodnoty aktiv fondu do investičních cenných papírů nebo nástrojů peněžního trhu, které vydal nebo za které převzal záruku stát, územní samosprávný celek členského státu nebo mezinárodní finanční organizace, jejímž členem je jeden nebo více členských států, a to ve vztahu k investičním nástrojům vydaným Českou republikou, Polskem a jednotlivými zeměmi eurozóny (ve vztahu k MONETICE pouze Německo, Slovensko, a Rakousko).

 

 

Právní upozornění:

S investováním jsou spojena rizika. Hodnota investic může stoupat i klesat. Plánované výnosy ani prognózy nejsou žádnou zárukou výnosů budoucích. Informace o daňovém zvýhodnění závisí na daňovém režimu individuálního zákazníka a může se v budoucnosti měnit.  INVESTIKA, investiční společnost, a.s. nepřebírá odpovědnost za ztrátu nebo škodu způsobenou použitím jakékoliv informace obsažené v tomto dokumentu a doporučuje investorům konzultovat investiční záměry s odbornými poradci, včetně daňových poradců. Kompletní informace o podmínkách investování do fondu lze nalézt v českém jazyce na www.investika.cz.

Další články

Fond akciových trhů EFEKTIKA: 100 milionů korun pod správou!

Fond akciových trhů EFEKTIKA: 100 milionů korun pod správou!

 Galerie Butovice – příběh rodinného nákupního centra

Galerie Butovice – příběh rodinného nákupního centra

INVESTIKA realitní fond je v oblasti udržitelnosti „light green“

INVESTIKA realitní fond je v oblasti udržitelnosti „light green“

Váháte?
Pomůže vám aplikace i specialisté

Na investování nemusíte být sami. Pokud chcete, aby vám s výběrem poradil specialista a nastavil vám vše na míru od A do Z, obraťte se na svého finančního poradce, nebo si ho najděte z řad s námi spolupracujících investičních zprostředkovatelů. Poradce spolu s vámi sestaví finanční plán, který plně zohlední vaši situaci, cíle i toleranci k riziku. Jestliže už víte, jakou investici hledáte, ale chtěli byste vidět černé na bílém, co vám do budoucna může přinést, pomůže vám naše mobilní aplikace INVESTIKA pod palcem.