Proč investujeme v Trojměstí na severu Polska?

5 min.

Metropolitní oblast Trojměstí zvaná TriCity na severu Polska tvoří tři města na břehu Baltského moře: Gdaňsk s více než tisíciletou historií, Gdyně coby mladší námořní přístav, který se rozvíjel v posledních sto letech, a elegantní přímořské letovisko Sopoty známé bulvárem Monte Cassino, písečnými plážemi a hudebním festivalem. Pobřeží ve velké míře láká nejen domácí, ale i zahraniční turisty.

Perla Baltského moře, jak se také někdy Trojměstí nazývá, je jak dynamicky se rozvíjejícím ekonomickým centrem Polska, tak vyhledávaným místem pro život, které se v celostátních žebříčcích spokojenosti obyvatel umísťuje velmi vysoko. V čem spočívá úspěch Trojměstí

  • Důležitý dopravní uzel. Díky přístavům Gdaňsk a Gdyně, rozvinutému železničnímu systému, rychlostní silnici S6 a také největšímu letišti v severním Polsku je Trojměstí logistickým hubem nadregionálního významu.

  • Nejen námořní byznys. V Trojměstí sídlí řada obchodních a finančních firem, jejichž podnikání je spjato s mořem. A stále častěji se zde otevírají i centra BPO (outsoursing byznysových procesů), SSC (centrum sdílených služeb) a R&D (výzkum & vývoj).

  • Odborné školství. V Trojměstí sídlí řada středních a vysokých škol, které se specializují nejen na námořnictví.

  • Příjemné prostředí. Gdaňský záliv se pyšní rozmanitou zelení a hustou sítí veřejných pláží, lesů a sportovišť.

Na úspěchu Trojměstí se podílí také INVESTIKA, investiční společnost. Tamější nemovitosti, které jsou součástí jejího INVESTIKA realitního fondu, poskytují vynikající zázemí firmám, jež v Trojměstí podnikají.

Jedná se o největší administrativní komplex v Gdyni, který zahrnuje Tensor Office Park, Łużycka Office Park a nemovitosti Łużycka Plus. Tvoří jej celkem 8 samostatných kancelářských budov o celkové pronajímatelné ploše zhruba 47 000 m2 včetně přízemních obchodních prostor. V budovách sídlí jak mezinárodní korporace (Nordea, Adtran, Santander), tak polské firmy převážně z oblasti námořního obchodu, IT, logistiky, bankovnictví a finančních služeb. Portfolio komerčních nemovitostí INVESTIKA realitního fondu v tomto regionu doplňuje průmyslová hala v Gdaňsku, kterou využívá automobilka MAN pro prodej a servis nákladních vozidel a autobusů.

„Nemovitosti INVESTIKA realitního fondu v Trojměstí jsou z 99 % pronajaté. Všechny tamější kancelářské budovy mají mezinárodní environmentální certifikaci BREEAM. Tou letos projde i industriální hala v Gdaňsku. Z pohledu správy majetku se nyní soustředíme na efektivní provoz budov a spokojenost našich nájemců,“ říká Rafał Proczek, ředitel společnosti INVESTIKA Polska Services, která pro INVESTIKA realitní fond spravuje polské portfolio nemovitostí.

K 30. 6. 2024 činil 12měsíční výnos třídy CZK investičního fondu INVESTIKA realitní fond, otevřený podílový fond 6,39 %, což je nad jeho dlouhodobým cílovým výnosem 4–6 % ročně. Od začátku svého fungování v roce 2015 zhodnotil INVESTIKA realitní fond finanční prostředky svých klientů v třídě CZK již o 57,27 %. Fond měl k 30. 6. 2024 téměř 73 tisíc investorů, kterým zhodnocoval celkem 18,9 miliardy korun.

Upozornění:

Toto propagační sdělení vytvořila INVESTIKA, investiční společnost, a.s. (dále jen „společnost”) a je platné k 29. 08. 2024. Některé informace o společnosti a investičních fondech obhospodařovaných a administrovaných společností uvedené v tomto materiálu mohou být pro účely tohoto sdělení a jejího rozsahu zjednodušeny. S investováním jsou spojena rizika. Hodnota investic může stoupat i klesat. Údaje o minulých výnosech uvedené v tomto dokumentu nejsou zárukou budoucího vývoje. Společnost nepřebírá odpovědnost za ztrátu nebo škodu způsobenou použitím jakékoliv informace obsažené v tomto dokumentu a doporučuje investorům konzultovat investiční záměry s odbornými poradci, včetně daňových poradců. Kompletní informace o podmínkách investování do investičního fondu lze nalézt v českém jazyce na www.investika.cz. 

Váháte?
Pomůže vám aplikace i specialisté

Na investování nemusíte být sami. Pokud chcete, aby vám s výběrem poradil specialista a nastavil vám vše na míru od A do Z, obraťte se na svého finančního poradce, nebo si ho najděte z řad s námi spolupracujících investičních zprostředkovatelů. Poradce spolu s vámi sestaví finanční plán, který plně zohlední vaši situaci, cíle i toleranci k riziku. Jestliže už víte, jakou investici hledáte, ale chtěli byste vidět černé na bílém, co vám do budoucna může přinést, pomůže vám naše mobilní aplikace INVESTIKA pod palcem.