Příspěvek zaměstnavatele se vztahuje i na DIP

7 min.

Možnost příspěvku zaměstnavatele na spoření na stáří je poměrně častý benefit, který se může stát významným pomocníkem pro finanční zajištění v důchodu i daňově zajímavou možností pro zaměstnavatele. Věděli jste však, že se nevztahuje pouze na penzijní spoření, ale nově také i na dlouhodobý investiční produkt (DIP)?

Od 1. ledna 2024 se rozšířily možnosti, na které produkty spoření na stáří může zaměstnavatel přispívat. Vedle penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření (oba produkty známé také jako „penzijko“), penzijního pojištění u instituce penzijního pojištění a soukromého životního pojištění, na které se daňově zvýhodněný příspěvek zaměstnavatele uplatňoval již dříve, se tato možnost nově vztahuje také na nejmladší státem podporovaný produkt spoření na stáří – dlouhodobý investiční produkt. 

Příspěvek zaměstnavatele na spoření na stáří není nárokovatelný a neposkytují jej všichni zaměstnavatelé. Podle údajů Asociace penzijních společností čerpalo k 31. 3. 2024 příspěvek od zaměstnavatele na penzijní spoření 1,21 milionu Čechů, tedy cca 29 % těch, kteří si v penzijních fondech spoří na stáří. Data, kolika lidem zaměstnavatel přispívá na soukromé životní pojištění, penzijní pojištění u instituce penzijního pojištění a na DIP, nejsou známy.

Pro sjednání příspěvku je nutné o příspěvek požádat, případně na zaměstnavatele apelovat, aby jej do nabídky zaměstnaneckých benefitů zařadil. Totéž platí u DIP – pokud si spoříte na stáří prostřednictvím DIPu nebo se k tomu chystáte, avšak váš zaměstnavatel poskytuje příspěvek pouze na penzijní spoření, určitě se vyplatí požádat ho, aby umožnil využívat příspěvek i těm, kteří mají DIP. Např. INVESTIKA ulehčuje administrativu zaměstnavatelů tím, že jim umožňuje zadávat příspěvky svým zaměstnancům na DIP prostřednictvím jedné hromadné platby. To ve zkratce znamená, že stačí zaslat jednu platbu za všechny účastníky DIP z dané společnosti, doplněnou o excelovou tabulkou s pokyny pro zainvestování příspěvků za jednotlivé zaměstnance.

Zaměstnanec může v rámci benefitů od svého zaměstnavatele získat až 50 000 Kč ročně, což odpovídá cca 4 166 Kč měsíčně. Z této částky nemusí zaměstnanec odvádět daň z příjmu ani sociální a zdravotní pojištění. Navíc se mu tím snižuje částka, kterou by musel odkládat z vlastního příjmu, aby dosáhl dostatečného finančního polštáře pro odchod do důchodu.

Příspěvek z pohledu zaměstnavatele

Zaměstnavatel může příspěvek poskytnout nejen zaměstnancům na hlavní pracovní poměr, ale také těm, kteří pracují na základě dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti.

Pro zaměstnavatele je příspěvek na penzi daňově uznatelným nákladem. To znamená, že si ho může odečíst od základu daně z příjmu. Zaměstnavatel z částky, kterou zaměstnanci přispívá na budoucí důchod, maximálně z 50 000 Kč ročně, také neodvádí část zdravotního a sociálního pojištění, kterou by jinak platil za zaměstnance.

Od letošního roku byla zavedena hranice pro nepeněžní zaměstnanecké benefity, které nepodléhají zdanění. Ta činí pro tento rok 21 983 Kč. Výhodou příspěvku na produkty spoření na stáří včetně DIP je to, že se jej tato hranice netýká. Zaměstnavatele tak příspěvek na důchod vyjde levněji než zvýšení mzdy o stejnou částku nebo poskytování nepeněžních benefitů nad rámec aktuálního ročního limitu 21 983 Kč.

Pokud máte možnost čerpat příspěvek od zaměstnavatele na spoření na stáří, rozhodně ji využijte. Neváhejte se snažit přesvědčit svého zaměstnavatele, který takový příspěvek neposkytuje, aby jej do systému benefitů zařadil. Jedná se o významný benefit, který vám umožní odkládat si na stáří z vlastních prostředků méně, avšak dává vám i tak možnost vybudovat si finanční majetek pro zvýšení životní úrovně ve stáří.

Modelový příklad

Jestliže je vám 45 let a budete si v rámci DIP po 20 let odkládat 4 000 Kč měsíčně do produktů s průměrným zhodnocením 7 % ročně, do důchodu budete odcházet s částkou 2 083 707 Kč. Z naspořených prostředků budete moci čerpat rentu ve výši 18 729 Kč měsíčně až do 80 let. A za 20 let spoření do DIP byste na dani z příjmů ušetřili 144 000 Kč.

Pokud však získáte příspěvek zaměstnavatele  např. ve výši 3 000 Kč měsíčně, sami můžete odkládat pouze 1 000 Kč, zatímco „ušetřené“ 3  000 Kč měsíčně můžete použít na jinou spotřebu nebo investice. V takovém případě ušetříte za 20 let na daních 36 000 Kč.

Jestliže byste se rozhodli i přesto odkládat si 4 000 Kč měsíčně a využívat k tomu ještě příspěvek zaměstnavatele např. ve výši 3 000 Kč za měsíc, za 20 let získáte částku 5 209 026 Kč. Ty byste si mohli vybírat formou měsíční renty od 65 do 80 let ve výši 46 822 Kč. Na dani z příjmů byste zaplatili o 144 000 Kč méně, než kdybyste DIP neměli.

Upozornění:

Toto propagační sdělení vytvořila INVESTIKA, investiční společnost, a.s. (dále jen „společnost”) a je platné k 21.08. 2024. Některé informace o společnosti a investičních fondech obhospodařovaných a administrovaných společností uvedené v tomto materiálu mohou být pro účely tohoto sdělení a jejího rozsahu zjednodušeny. S investováním jsou spojena rizika. Hodnota investic může stoupat i klesat. Údaje o minulých výnosech uvedené v tomto dokumentu nejsou zárukou budoucího vývoje. Společnost nepřebírá odpovědnost za ztrátu nebo škodu způsobenou použitím jakékoliv informace obsažené v tomto dokumentu a doporučuje investorům konzultovat investiční záměry s odbornými poradci, včetně daňových poradců. Kompletní informace o podmínkách investování do investičního fondu lze nalézt v českém jazyce na www.investika.cz. 

Váháte?
Pomůže vám aplikace i specialisté

Na investování nemusíte být sami. Pokud chcete, aby vám s výběrem poradil specialista a nastavil vám vše na míru od A do Z, obraťte se na svého finančního poradce, nebo si ho najděte z řad s námi spolupracujících investičních zprostředkovatelů. Poradce spolu s vámi sestaví finanční plán, který plně zohlední vaši situaci, cíle i toleranci k riziku. Jestliže už víte, jakou investici hledáte, ale chtěli byste vidět černé na bílém, co vám do budoucna může přinést, pomůže vám naše mobilní aplikace INVESTIKA pod palcem.