J. Kysela pro Deník: Spoření na stáří s DIP už od mládí je jako jízda z kopce

3 min.

Proč je dnes nezbytné spořit si soukromě na stáří? Jaké výhody a případná rizika přináší nový státem podporovaný produkt spoření na stáří, dlouhodobý investiční produkt (DIP), oproti penzijnímu spoření? Jakou roli hraje v investování čas a proč je investice do realitního fondu vhodnou alternativou k pořízení investiční nemovitosti? Na tyto a mnohé další otázky odpovídal v podcastu Byznys kafe Jaroslav Kysela, člen představenstva investiční společnosti INVESTIKA, odpovědný za portfolio management.

„V Investice jsme byli jedni z prvních, kdo nabídnul investice v režimu DIP, a k dnešnímu dni evidujeme zhruba třetinu všech nových smluv v tomto produktu. Takže potvrzuji, že je o tento produkt velký zájem a hodnotím to jako úspěch,“ řekl mimo jiné Jaroslav v rozhovoru s šéfredaktorem centrální redakce Deníku Janem Kličkou. Investiční společnost INVESTIKA, která má na trhu s DIP 12% podíl, nabízí v režimu DIP investování do všech svých hlavních investičních fondů: INVESTIKA realitního fondu, fondu akciových trhů EFEKTIKA, peněžního fondu MONETIKA, depozitního fondu EUROMONETIKA i fondu kvalifikovaných investorů DYNAMIKA.

Zájemci o DIP jsou podle J. Kysely nejčastěji ve středním věku. Začít je ale podle něho ideální v co nejnižším věku. Později je potřeba si odkládat čím dál větší část svého měsíčního rozpočtu, protože chybí čas, který výrazně zvyšuje zhodnocení peněz investora. J. Kysela to přirovnává k jízdě na kole: „Když začnete spořit v mládí, je to jako jízda z kopce. Ve středním věku jedeme po rovině. Od 40. roku dál už nastává mírné stoupání a od 50 let už je to kopec, na kterém se zapotíte.“ 

V řeči čísel to vypadá tak, že když vám je 25 let a rozhodnete se odkládat 1 000 korun měsíčně, tak budete mít při dosažení 65 let při průměrném výnosu kolem 7 % ročně na účtu 4,7 milionu korun. Pokud si ale začnete spořit až ve 40 letech, pro získání stejné cílové částky už musíte měsíčně spořit 4 200 korun. A když se rozhodnete vstoupit do režimu DIP až v 50 letech, musíte si odkládat 14 800 korun měsíčně, abyste dosáhli stejné naspořené částky jako 25letý člověk, kterému stačí spořit si jen tisícovku.

Váháte?
Pomůže vám aplikace i specialisté

Na investování nemusíte být sami. Pokud chcete, aby vám s výběrem poradil specialista a nastavil vám vše na míru od A do Z, obraťte se na svého finančního poradce, nebo si ho najděte z řad s námi spolupracujících investičních zprostředkovatelů. Poradce spolu s vámi sestaví finanční plán, který plně zohlední vaši situaci, cíle i toleranci k riziku. Jestliže už víte, jakou investici hledáte, ale chtěli byste vidět černé na bílém, co vám do budoucna může přinést, pomůže vám naše mobilní aplikace INVESTIKA pod palcem.