INVESTIKA realitní fond a jeho přístup k ESG

9 min.

Zkratka ESG (z anglických slov Environmental, Social a Governance) v případě realitního fondu znamená zodpovědný a udržitelný přístup k investování a realitnímu podnikání. Tento postoj nehledí jen na finanční zisk, ale také na dopad investic na životní prostředí a celou společnost. Naše ESG opatření zahrnují aktivní správu budov a takové investice do českých i polských nemovitostí v portfoliu INVESTIKA realitního fondu, které snižují jejich spotřebu energie a dopad na životní prostředí. Díky tomu se INVESTIKA realitní fond řadí mezi tzv. light green fondy dle příslušné evropské regulace.

Jaké jsou aktivity INVESTIKA realitního fondu v jednotlivých oblastech?

Cílem správy nemovitostí v portfoliu INVESTIKA realitního fondu je z hlediska životního prostředí především snížení jejich energetické náročnosti, doplnění energetického mixu budov o alternativní zdroje energie, a tím trvalé snížení uhlíkové stopy provozu těchto nemovitostí.

Všechny nemovitosti v české části portfolia procházejí individuálním hodnocením energetické náročnosti podle platných právních předpisů. Na základě toho získávají průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Jde o tzv. energetický štítek budovy, který dokládá její energetickou náročnost (A = mimořádně úsporná, G = mimořádně nehospodárná). Snahou INVESTIKA realitního fondu je, aby většina našich budov měla PENB na úrovni B = velmi úsporné.

Paralelně zajišťujeme jak pro české, tak pro polské nemovitosti INVESTIKA realitního fondu mezinárodní environmentální certifikaci BREEAM, která vedle energetické náročnosti sleduje také například hospodaření s vodou, třídění a recyklaci materiálů, přednostní využívání materiálů z místních zdrojů, ekologickou nezávadnost používaných materiálů a sociálně prospěšné aktivity. Mnoho našich budov již BREEAM certifikací prošlo a do konce roku 2024 bude certifikována již většina portfolia nemovitostí INVESTIKA realitního fondu v Česku a v Polsku.

Přehled komerčních nemovitostí a úrovně certifikace BREEAM

České nemovitosti

Certifikace

Polské nemovitosti

Certifikace

Galerie Butovice

BREEAM Excellent

Face2Face

BREEAM Excellent

Avenir E

BREEAM Excellent

Tensor

BREEAM Excellent

Karla Engliše 4

BREEAM Excellent

Łużicka Office

BREEAM Excellent

Business

Center Bohemia

Podána žádost

Łużicka Plus

BREEAM Very Good

Pekařská Office Park

Podána žádost

Royal Trakt Offices

BREEAM Very Good

Datové centrum Písek

Podána žádost

Szyperska Office

Podána žádost

 

 

MAN portfolio

Podána žádost

 

 

Adient facility

Podána žádost

„Face2Face Business Campus v Katovicích je největší a současně nejudržitelnější součástí nejen polského, ale celého portfolia INVESTIKA realitního fondu. Má moderní systém automatizovaného a efektivního řízení energetické náročnosti budovy. Pro Face2Face jsme také zajistili dodávky energie z obnovitelných zdrojů s certifikátem původu a pracujeme na dalších „zelených“ prvcích této nemovitosti,“ říká Rafał Proczek, ředitel INVESTIKA Polska Services, která  pro INVESTIKA realitní fond provádí správu polského portfolia nemovitostí .

Za celý letošní rok by měly investice do technického vylepšení nemovitostí v rámci INVESTIKA realitního fondu činit více než 100 milionů korun. Jednou z největších bude instalace fotovoltaické elektrárny na střeše a fasádě nákupního centra Galerie Butovice. Fotovoltaické panely by zde měly dosáhnout výkonu 1,5 MW ročně, což představuje 20 % roční spotřeby energie celého nákupního centra. 

V rámci správy realitního portfolia se investiční společnost INVESTIKA věnuje zajištění maximálního komfortu nájemců a vytváření aktivit, které posilují vztahy INVESTIKY s nimi a také mezi nimi.

„V Gdyni pořádáme pravidelná setkání, takzvané "Rady nájemců", kterých se účastní zástupci všech nájemců Tensor Office Parku, Łużicka Office Parku a budovy Łużicka Plus společně se správcem nemovitosti a, pokud je to možné, i se zástupci INVESTIKY, aby projednali aktuální záležitosti a budoucí plány a potřeby nájemců a jejich zaměstnanců. Cílem je přizpůsobit strategii asset managementu ze strany INVESTIKY také jejich potřebám,“ říká Rafał Proczek

Mezi nájemci jsou oblíbené nejrůznější akce, které pro ně správci jednotlivých budov připravují. Například u příležitosti Dne Země jsme nájemcům rozdávali malé sazeničky rajčat a okurek, které si nyní doma (nebo i v kanceláři) sami pěstují. Připravili jsme Den dárcovství krve, společně oslavili začátek léta a uspořádali také sběr elektroodpadu.

Do této oblasti spadá také volnočasový Butky Park pro děti i dospělé, který v roce 2023 INVESTIKA realitní fond otevřel u pražské Galerie Butovice. Na ploše tří fotbalových hřišť zde najdete obří dřevěné prolézačky s ptačí tematikou, řadu nejrůznějších sportovišť, osvěžující mlhoviště, eventovou a koncertní zónu, prostor pro grilování, stánky s občerstvením a spoustu laviček a stylového posezení v zeleni.

Oblast governance se týká zodpovědnosti vůči investorům INVESTIKA realitního fondu, obchodním partnerům (nájemcům a dodavatelům) a vůči našim zaměstnancům. Dodržujeme závazky, které vyplývají z našich dohod a smluv, ať už se týkají doručovaného výnosu, poskytování kvalitních prostor pro podnikání našich nájemců, nebo zajišťování férových pracovních podmínek pro naše zaměstnance.  

Vrátíme-li se k environmentálním aspektům provozu našich budov, otevíráme toto téma na jednáních s našimi nájemci a následně s nimi uzavíráme tzv. green lease clauses. Tyto „zelené“ dodatky nájemních smluv definují udržitelné užívání našich prostor daným nájemcem. Patří sem například třídění odpadu, instalace LED osvětlení, používání úsporných spotřebičů a vodovodních baterií, úklid ekologickými prostředky, používání recyklovaných/recyklovatelných materiálů či spolupráce s lokálními dodavateli, aby se snížily nepřímé emise CO2

„Připravili jsme názorný a uživatelsky přívětivý manuál, který je k dispozici všem nájemcům napříč portfoliem INVESTIKA realitního fondu v České republice a který sdílíme s našimi správci portfolia v Polsku. Jsme si vědomi toho, že bez našich nájemců nebude snaha o udržitelný provoz našich nemovitostí úplná,“ uzavírá Petr Jágr, asset manažer INVESTIKA realitního fondu.   

K 30. 6. 2024 činil 12měsíční výnos CZK třídy investičního fondu INVESTIKA realitní fond 6,39 %, což je nad jeho dlouhodobým cílovým výnosem 4–6 % ročně. Od začátku svého fungování v roce 2015 zhodnotil INVESTIKA realitní fond finanční prostředky svých klientů již o 57,27 %. Klientská základna fondu vzrostla k 30. 6. 2024 na téměř 73 tisíc investorů, kterým fond zhodnocoval celkem 18,9 miliardy korun.

Upozornění:

Toto propagační sdělení vytvořila INVESTIKA, investiční společnost, a.s. (dále jen „společnost”) a je platné k 18.07. 2024. Některé informace o společnosti a investičních fondech obhospodařovaných a administrovaných společností uvedené v tomto materiálu mohou být pro účely tohoto sdělení a jejího rozsahu zjednodušeny. S investováním jsou spojena rizika. Hodnota investic může stoupat i klesat. Údaje o minulých výnosech uvedené v tomto dokumentu nejsou zárukou budoucího vývoje. Společnost nepřebírá odpovědnost za ztrátu nebo škodu způsobenou použitím jakékoliv informace obsažené v tomto dokumentu a doporučuje investorům konzultovat investiční záměry s odbornými poradci, včetně daňových poradců. Kompletní informace o podmínkách investování do investičního fondu lze nalézt v českém jazyce na www.investika.cz.

Váháte?
Pomůže vám aplikace i specialisté

Na investování nemusíte být sami. Pokud chcete, aby vám s výběrem poradil specialista a nastavil vám vše na míru od A do Z, obraťte se na svého finančního poradce, nebo si ho najděte z řad s námi spolupracujících investičních zprostředkovatelů. Poradce spolu s vámi sestaví finanční plán, který plně zohlední vaši situaci, cíle i toleranci k riziku. Jestliže už víte, jakou investici hledáte, ale chtěli byste vidět černé na bílém, co vám do budoucna může přinést, pomůže vám naše mobilní aplikace INVESTIKA pod palcem.