DIP už si sjednalo přes 50 tisíc Čechů. 6 200 z nich si vybralo společnost INVESTIKA

5 min.

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) si během prvního půlroku jeho existence sjednalo více než 53 tisíc Čechů. Vyplývá to z čerstvých dat Asociace pro kapitálový trh České republiky (AKAT). Smlouvu s investiční společností INVESTIKA v režimu DIP uzavřelo v tomtéž období zhruba 6 200 nových klientů, což na základě dat AKAT odpovídá téměř 12% podílu na trhu s DIP.

„Naše silné postavení mezi poskytovateli DIP odráží skutečnost, že jsme v DIP a jeho funkčnost věřili od první chvíle a i v podmínkách legislativní nejistoty jsme se na něj po všech stránkách intenzivně připravovali. Proto jsme byli schopni jej jako jedni z mála nabízet hned od počátku. Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu může DIP sehrát roli významného impulsu pro rozvoj investování v ČR. Jeho potenciál pro růst prostředků ve fondech kolektivního investování odhaduji pro příští desetiletí až na 10 bilionů korun,“ komentoval nové údaje předseda představenstva Petr Čížek.

DIP byl zaveden jako další státem podporovaný produkt od 1. ledna 2024 jako alternativa či doplněk k penzijnímu spoření. Otevřel cestu k budování finančního majetku na důchod pomocí široké nabídky investičních nástrojů, včetně těch s vyšším výnosovým potenciálem, a to dle volby klienta. Stát tím posiluje princip osobní svobody a převzetí větší části odpovědnosti občanů za jejich životní úroveň ve stáří v době, kdy se prohlubuje deficit státního důchodového systému z důvodu stárnutí obyvatelstva. To nutně povede k důchodům, které budou pokrývat menší část životních nákladů budoucích důchodců, než je tomu u těch současných.

DIP má občany motivovat, aby si za účelem zajištění na stáří odkládali výrazně vyšší částky než dosud, a to do dlouhodobých produktů s předpokládaným vyšším výnosem, než jaký jim zatím dokázaly doručit penzijní fondy. Mezi lety 2013 a 2023 činil průměrný výnos starého typu penzijního spoření (penzijní připojištění v tzv. transformovaných fondech, v nichž má úspory na stáří stále většina Čechů) 1,13 % ročně.

V případě nového typu penzijka, tzv. doplňkového penzijního spoření, byl dle údajů Asociace penzijních fondů roční výnos v průměru 0,95 % u konzervativních fondů a 3,35 % v případě fondů s vyváženou strategií. Průměrnou roční inflaci za posledních 10 let ve výši 4,06 % překonaly pouze fondy s dynamickou strategií, které vynesly v průměru 5,61 % ročně. Nově se od 1. července 2024 na částky mezi 500 Kč a 1 700 Kč měsíčně vztahuje státní příspěvek ve výši 20 %, který se však do uvedených výnosů nezapočítává.

Výhodou DIP oproti oběma produktům penzijního spoření je také fakt, že příspěvky klienta do něj lze odečíst z daňového základu už od první investované koruny. U penzijního spoření jde až o částku nad 1 700 Kč měsíčně. Penzijní spoření a DIP lze přitom kombinovat např. tak, že občan pomocí „penzijka“ čerpá státní příspěvek, zatímco daňové zvýhodnění uplatňuje prostřednictvím DIP.

Oproti „penzijku“ také není státní podpora podmíněna spořením na pravidelné měsíční bázi, ale do DIP lze investovat i nepravidelně či spoření do něho libovolně přerušit dle aktuální životní situace.

Upozornění:

Toto propagační sdělení vytvořila INVESTIKA, investiční společnost, a.s. (dále jen „společnost”) a je platné k 08.08. 2024. Některé informace o společnosti a investičních fondech obhospodařovaných a administrovaných společností uvedené v tomto materiálu mohou být pro účely tohoto sdělení a jejího rozsahu zjednodušeny. S investováním jsou spojena rizika. Hodnota investic může stoupat i klesat. Údaje o minulých výnosech uvedené v tomto dokumentu nejsou zárukou budoucího vývoje. Společnost nepřebírá odpovědnost za ztrátu nebo škodu způsobenou použitím jakékoliv informace obsažené v tomto dokumentu a doporučuje investorům konzultovat investiční záměry s odbornými poradci, včetně daňových poradců. Kompletní informace o podmínkách investování do investičního fondu lze nalézt v českém jazyce na www.investika.cz. 

Váháte?
Pomůže vám aplikace i specialisté

Na investování nemusíte být sami. Pokud chcete, aby vám s výběrem poradil specialista a nastavil vám vše na míru od A do Z, obraťte se na svého finančního poradce, nebo si ho najděte z řad s námi spolupracujících investičních zprostředkovatelů. Poradce spolu s vámi sestaví finanční plán, který plně zohlední vaši situaci, cíle i toleranci k riziku. Jestliže už víte, jakou investici hledáte, ale chtěli byste vidět černé na bílém, co vám do budoucna může přinést, pomůže vám naše mobilní aplikace INVESTIKA pod palcem.