Pekařská 16 je plně obsazena. Většinu budovy si pronajme ministerstvo

3 reading_minutes

Realitní fond INVESTIKA, který je českou a slovenskou jedničkou mezi nebankovními retailovými nemovitostními fondy, plně obsadil část svého kancelářského komplexu Pekařská v Praze 5. Prémiové kancelářské prostory si nejméně na příštích sedm let pronajalo Ministerstvo vnitra.

Kanceláře v budově Pekařská 16 v Praze 5 o celkové ploše 3 518 m2 od letošního srpna obsadí Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra. V květnu podepsaná smlouva navíc umožňuje prodloužení nájmu po roce 2030 až o dalších šest let. Ministerstvo vnitra se tímto zařazuje do portfolia téměř 350 nájemců nemovitostí, které jsou součástí majetku realitního fondu INVESTIKA v hodnotě přes 17 miliard korun.

„Smlouva s Ministerstvem vnitra skvěle zapadá do naší strategie obsazovat nemovitosti v majetku fondu INVESTIKA bonitními nájemci z různých odvětví, a to na základě dlouhodobých smluv. Výnosy fondu jsou i díky tomu stabilní a jsou schopny dobře odolávat ekonomickým a tržním výkyvům,“ uvedl portfolio manažer fondu INVESTIKA Václav Kovář. „Právě v dnešní ekonomicky volatilní době je tak realitní fond INVESTIKA pro investory ideální volbou.“

Pekařská 16 jednou ze dvou kancelářských budov komplexu Pekařská Office Park, který se nachází ve vyhledávané komerční a rezidenční lokalitě městské části Praha 5 v okolí stanice metra Nové Butovice. Komplex, který se v roce 2016 stal vůbec první akvizicí fondu, nabízí prémiové kancelářské prostory s pronajímatelnou plochou zhruba 8 000 m2. Součástí objektu je rovněž 171 parkovacích míst a restaurace v přízemí.

Sedmiletý kontrakt s Ministerstvem vnitra má příznivý dopad na důležitý ukazatel, tzv. WAULT celého komplexu Pekařská, který díky smlouvě vzrostl na 4,69 roku z předchozích 3,14 roku. WAULT, tj. vážený průměr zůstatkové délky nájemních smluv, ukazuje, kolik let v průměru zbývá do vypršení platnosti všech nájemních smluv. Čím je hodnota vyšší, tím jsou budoucí příjmy fondu předvídatelnější a jistější. Kanceláře se typicky pronajímají na 3–5 let.

Ke konci dubna 2023 činil 12měsíční výnos fondu INVESTIKA 7,06 %, což je výrazně nad jeho dlouhodobým cílovým výnosem 4–6 % ročně. Od začátku svého fungování v roce 2015 zhodnotil realitní fond INVESTIKA finanční prostředky svých klientů již o 46 %. Klientská základna fondu vzrostla k 30. 4. 2023 na 60 tisíc investorů, kteří do fondu vložili 15 miliard korun.

Hesitating?
Specialists can help you

You don't have to be alone when it comes to investing. If you want a specialist to advise you on your choice and set everything up for you from A to Z, contact your financial advisor or find one from among our investment intermediares. Your advisor will work with you to create a financial plan that takes full account of your situation, goals and risk tolerance.